3 wyznaczniki wysokiej jakości wieprzowiny

Wieprzowina jest mięsem bardzo popularnym i chętnie jedzonym przez Polaków. Warto wiedzieć, na co zwracać uwagę podczas zakupów, by kupić produkt odpowiedniej jakości. Dzięki tej wiedzy nie będzie trzeba kierować się ceną, bo nie zawsze to, co drogie musi być dobrej jakości, a to, co tańsze złej. Ważne są takie kwestie jak np. odpowiednie przechowywanie mięsa.

Jak powinna wyglądać wieprzowina dobrej jakości?

Pierwszym wyznacznikiem wieprzowiny dobrej jakości jest jej wygląd. To, czy mięso jest dobre, można poznać po kolorze. Powinno być różowe lub czerwone. Odcień jasnoróżowy pochodzi od młodszych osobników. Barwa uzależniona jest także od części tuszy, z której pochodzi dany kawałek. Kolor powinien być jednakowy na całej powierzchni mięsa. Przebarwienia świadczą o tym, że ubój był przeprowadzany w niewłaściwy sposób, a żółte lub brązowe zabarwienie świadczy o braku świeżości, lub aplikowaniu niepotrzebnej chemii do mięsa.
Ważna jest również widoczna ilość ścięgien. Im mniej jest ich w mięsie, tym wyższej jest ono klasy.
Dobrej jakości wieprzowina ma widoczne włókna mięśniowe. Poza tym jest pozbawiona zbierających się kropli wody. Nie powinna jednak mieć wysuszonych narożników.

Skład i oznaczenia na mięsie wieprzowym

Jak rozpoznać czy producent policzków wieprzowych i innych elementów tuszy, dba o to, by jego produkt był wysokiej jakości? Bardzo ważną informacją jest skład. Prawnie dopuszczone jest używanie wzmacniaczy smaku, np. glutaminianu sodu, a także substancji, które wiążą wodę w mięsie, np. algi czy karagen. Im dłuższy skład, tym większa jest szansa, że do mięsa zostało dodane coś, co psuje jego smak i jakość.
Trzecim wyznacznikiem jakości mięsa są systemy jakości. Najważniejsze z nich to QAFP, PQS, IFS oraz BRC.