Blog

surowe mięso wieprzowe

Produkcja i eksport wieprzowiny w Europie i na świecie

Wieprzowina jest jednym z najchętniej spożywanych rodzajów mięsa przez Polaków. Wśród najpopularniejszych dań polskiej kuchni znajdują się m.in. kotlet schabowy, karkówka oraz golonka. Na polskich stołach z powodzeniem goszczą także podroby, takie jak ozorki wieprzowe lub móżdżki. Wyjaśniamy, które kraje produkują i eksportują najwięcej wieprzowiny.

Czytaj więcej

mięso mielone

Mięso mielone – jaki stopień zmielenia do jakiej potrawy?

Wśród produktów najczęściej goszczących na polskich stołach z pewnością możemy wymienić mięso. Na szczególną uwagę zasługuje mięso mielone, które świetnie się sprawdzi do wielu potraw. Jednak wybierając odpowiednie u eksportera mięsa mielonego, trzeba zwrócić uwagę na jego poziom zmielenia. Powinien być bowiem różny w zależności od tego, do jakich dań będzie wykorzystane. Jak to wygląda w praktyce?

Czytaj więcej

mięso mielone

Jak uzyskać idealne mięso mielone?

Mięso jest jednym z podstawowych elementów diety wielu z nas. W sklepach dostępnych jest wiele produktów. Dużym zainteresowaniem cieszy się przede wszystkim mięso mielone, które ma wiele zastosowań – nadaje się na kotlety, pulpety czy kiełbasy, a do tego można z niego przygotować wiele dań z makaronem oraz popularne gołąbki. Jak poprawnie zmielić mięso mielone, aby nadawało się do każdej z tych potraw?

Czytaj więcej

Mięso wieprzowe

3 wyznaczniki wysokiej jakości wieprzowiny

Wieprzowina jest mięsem bardzo popularnym i chętnie jedzonym przez Polaków. Warto wiedzieć, na co zwracać uwagę podczas zakupów, by kupić produkt odpowiedniej jakości. Dzięki tej wiedzy nie będzie trzeba kierować się ceną, bo nie zawsze to, co drogie musi być dobrej jakości, a to, co tańsze złej. Ważne są takie kwestie jak np. odpowiednie przechowywanie mięsa.

Czytaj więcej

Podroby wieporzowe

Czy spożywanie podrobów wieprzowych jest zdrowe?

Podroby są jadalnymi częściami ciał zwierząt. Przykładowymi podrobami są nogi, ozory, żołądki, nerki, płuca, mózgi, jelita, grasica czy wątroba. Najchętniej jedzonymi podrobami są żołądki i wątróbka. Poszczególnie części mają inny smak w zależności od gatunku zwierzęcia. Z tego powodu mają również różne zastosowanie w kuchni.

Czytaj więcej

szynka z wieprzowiny

Wieprzowina w tradycji kuchni polskiej. Jak była wykorzystywana?

Wieprzowina to cenny rodzaj mięsa, który jest popularny ze względu na wyjątkowy smak i wysoką jakość. Wieprzowina od wielu lat gości na polskich stołach i jest wykorzystywana do przygotowywania potraw mięsnych. Zachęcamy do przeczytania naszego artykułu, w którym wyjaśniamy, za co ceniona jest wieprzowina i jak wygląda jej historia w kuchni polskiej. Życzymy udanej lektury.

Czytaj więcej

wieprzowina

Normy jakości a mięso wieprzowe. Co na to polskie prawo?

Mięso wieprzowe jest popularne ze względu na łatwość przygotowania i bogate walory smakowe. Wyróżnia się ono wysoką zawartością białka, dzięki czemu może być wykorzystywane do przygotowywania wielu dań. Ważne jest, aby spełniało pewne normy jakości, aby mogło zostać przeznaczone do spożycia. Z poniższego dowiesz się, jakie standardy musi spełniać wieprzowina.

Czytaj więcej

różne wędliny wieprzowe

Jakie wędliny lubią Polacy?

Wędlina to popularna potrawa mięsna, która od wielu lat gości na Polskich stołach. Często są one używane, jako dodatek do sałatek, czy kanapek. Wędliny mogą być produkowane z różnych rodzajów mięs, które cechują się odmiennym smakiem i aromatem. Zachęcamy do zapoznania się z poniższym wpisem, w którym wyjaśniamy, jakie wędliny najbardziej cenią Polacy i czym wyróżniają się wysokiej jakości wędliny. Życzymy udanej lektury.

Czytaj więcej