Czy spożywanie podrobów wieprzowych jest zdrowe?

Podroby są jadalnymi częściami ciał zwierząt. Przykładowymi podrobami są nogi, ozory, żołądki, nerki, płuca, mózgi, jelita, grasica czy wątroba. Najchętniej jedzonymi podrobami są żołądki i wątróbka. Poszczególnie części mają inny smak w zależności od gatunku zwierzęcia. Z tego powodu mają również różne zastosowanie w kuchni.

Jakie wartości odżywcze mają podroby?

Kluczem do zdrowej diety jest zróżnicowanie. Nie istnieje produkt, który można spożywać bez przerwy i dostarczy wszystkich składników odżywczych. Podobnie jest z podrobami. Nie należy przesadzać ze spożywaną ich ilością, jednak warto włączyć je do diety. Zawierają dużo wartościowych składników.
Za jeden z bardziej wartościowych podrobów uważa się wątróbkę. Jest ona dobrym źródłem żelaza. Dostarcza nawet 10-krotnie więcej tego składnika niż zwykłe mięso. Żelazo ma wpływ na tworzenie czerwonych krwinek oraz pomaga zwalczać wirusy i bakterie.
Podroby są także świetnym źródłem witaminy A oraz witamin z grupy B.

Zapraszamy do skorzystania z naszej oferty. Jesteśmy producentem nosków wieprzowych, policzków, ryjków, uszu i innych rodzajów mięsa wieprzowego.

Kto nie powinien jeść podrobów?

Podroby mimo swoich dobroczynnych właściwości nie powinny być jedzone przez każdego. Mają 6 razy więcej cholesterolu niż mięso. Z tego powodu muszą uważać na nie osoby z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Kolejną grupą osób, które nie powinny jeść podrobów, są dzieci. Podroby takie jak wątróbka czy nerki oczyszczają organizm zwierzęcia z toksyn, więc zawierają pewne ich ilości. Organizm dorosłej osoby bez problemu poradzi sobie z neutralizacją ich, jednak dla dziecka może być to szkodliwe.
Podobnie sytuacja wygląda u kobiet w ciąży. Podroby zawierają dużą ilość witaminy A, której nadmiar może się przyczynić do wad płodu.