Jak uzyskać idealne mięso mielone?

Mięso jest jednym z podstawowych elementów diety wielu z nas. W sklepach dostępnych jest wiele produktów. Dużym zainteresowaniem cieszy się przede wszystkim mięso mielone, które ma wiele zastosowań – nadaje się na kotlety, pulpety czy kiełbasy, a do tego można z niego przygotować wiele dań z makaronem oraz popularne gołąbki. Jak poprawnie zmielić mięso mielone, aby nadawało się do każdej z tych potraw?

Jakie są rodzaje zmielenia mięsa? 

Na początek warto wspomnieć, że jeśli chodzi o mięso mielone, to najważniejsza jest oczywiście jego jakość. Właśnie dlatego trzeba poszukiwać sprawdzonych dostawców maski wieprzowej czy innych produktów. Nie każdy wie, ale wyróżniamy 3 rodzaje zmielenia: mięso drobno mielone, mięso średnio mielone oraz mięso grubo mielone. Jeżeli chodzi o to, które jest dostępne w sklepach, to najczęściej można się spotkać z wersją drobno mieloną. Kupując je u producenta, zwykle można wybrać poziom. Niektórzy mają też maszynkę w domu, co jeszcze bardziej zwiększa możliwości kulinarne.

Jaki poziom zmielenia do jakiego dania? 

Dzięki temu, że mięso można mielić na różne sposoby, łatwiej je dobierać do poszczególnych potraw. Jeśli chodzi o najważniejsze zasady, którymi warto się kierować podczas wyboru mielonego mięsa wieprzowego czy innego, to są to:

  • mięso drobno mielone nada do sznycli, zrazów, pasztecików, ponieważ ułatwi uzyskanie odpowiedniej konsystencji oraz do nadziewania pierogów i połączenia z warzywami, na przykład z cebulą i cukinią,
  • mięso średnio zmielone nada się do kotletów i na spaghetti. Można z niego przygotować też chlli con carne, lasagne i gulasze – jest bardziej wyczuwalne w sosie niż to poprzednie,
  • mięso grubo zmielone nada się przede wszystkim do burgerów oraz na kiełbasę z uwagi na swoją specyficzną konsystencję.