Maska wieprzowa bez skóry vs. ze skórą. Porównanie i zastosowanie

Wieprzowina to wysokiej jakości mięso, które doskonale nadaje się do produkcji wyrobów mięsnych. Z wieprzowiny produkowane są wędliny, parówki oraz kiełbasy. Ciekawym elementem wieprzowiny są maski wieprzowe, które są dostępne bez skóry oraz ze skórą. Zachęcamy do przeczytania naszego wpisu, gdzie wyjaśniamy, czym charakteryzują się maski wieprzowe i do czego się je wykorzystuje.

Czym charakteryzują się maski wieprzowe bez skóry i ze skórą?

Jednym z elementów pozyskiwanych z głowy zwierzęcia są maski wieprzowe. Są one dostępne bez skóry lub ze skórą w zależności od potrzeb. Każda z nich musi spełniać wszelkie normy europejskie i musi mieć też przyznane certyfikaty jakości. Maski wieprzowe bez skóry przechodzą proces oddzielania zewnętrznej warstwy i mogą być wykorzystane do produkcji wielu potraw mięsnych. Cechują się one wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczu. Z kolei maski wieprzowe ze skórą charakteryzują się większą zawartością tłuszczu i nie przechodzą procesu oddzielania mechanicznego.

Co produkuje się z masek wieprzowych?

Maski wieprzowe ze skórą i maski wieprzowe bez skóry są powszechnie wykorzystywane w przetwórstwie mięsnym. Doskonale nadają się do produkcji produktów, takich jak:

  • parówki,
  • kiełbasy,
  • pasztety,
  • dania gotowe, takie jak klopsy i pulpety.

Wysokiej jakości maski wieprzowe można znaleźć wyłącznie u sprawdzonego eksportera wieprzowiny, który dokładnie sprawdza i selekcjonuje mięso. Maski wieprzowe są często dostępne w sklepach mięsnych, firmach gastronomicznych i zakładach przetwórczych. Ponadto są one wytwarzane pod ścisłą kontrolą i są pozbawione sztucznych substancji, które mogłyby wpływać na ich smak i aromat.