Mięso mielone – jaki stopień zmielenia do jakiej potrawy?
Wśród produktów najczęściej goszczących na polskich stołach z pewnością możemy wymienić mięso. Na szczególną uwagę zasługuje mięso mielone, które świetnie się sprawdzi do wielu potraw. Jednak wybierając odpowiednie u eksportera mięsa mielonego, trzeba zwrócić uwagę na jego poziom zmielenia. Powinien być bowiem różny w zależności od tego, do jakich dań będzie wykorzystane. Jak to wygląda w praktyce?
Do czego wykorzystać mięso drobno mielone?
Odwiedzając producenta mięsa mielonego, najczęściej można się spotkać z produktem drobno mielonym. Często zdarza się też tak, że osoby, które kupują podgardla czy policzki wieprzowe, mają w domu maszynkę do mięsa i same mogą uzyskać pożądany poziom zmielenia. Mięso drobno mielone sprawdzi się wszędzie tam, gdzie trzeba uzyskać odpowiednio zwartą strukturę dań.
W związku z tym będzie najlepszym wyborem w przypadku sznycli, zrazów, pasztecików i rolad. Oprócz tego można z niego przygotować paszteciki, wytrawne babeczki oraz pulpeciki do sosu lub zupy.
Do czego nada się mięso średnio i grubo mielone?
Eksporterzy mięsa mielonego oferują jeszcze produkt średnio oraz grubo mielony. Podobny efekt można oczywiście uzyskać samodzielnie z masek wieprzowych czy innych mięs. Mięso średnio zmielone najlepiej się sprawdzi do:
- spaghetti,
- sosów,
- pieczeni,
- lasagne,
- chili con carne,
- kotletów.
Dzieje się tak, ponieważ jest bardziej wyczuwalne, a do tego łatwiej się je formuje. Ostatnim rodzajem jest mięso grubo mielone. Jest najczęściej wybierane w przypadku burgerów i wyrobów wędliniarskich, w tym przede wszystkim kiełbas. Nadaje im odpowiednią strukturę, która powinna być zwarta (nie przypominać pasztetu). Grube mielone będzie też dobrym wyborem, jeżeli chodzi o przygotowywanie peklowanego mięsa w słoikach.