Produkcja i eksport wieprzowiny w Europie i na świecie

Wieprzowina jest jednym z najchętniej spożywanych rodzajów mięsa przez Polaków. Wśród najpopularniejszych dań polskiej kuchni znajdują się m.in. kotlet schabowy, karkówka oraz golonka. Na polskich stołach z powodzeniem goszczą także podroby, takie jak ozorki wieprzowe lub móżdżki. Wyjaśniamy, które kraje produkują i eksportują najwięcej wieprzowiny.

Polska w czołówce europejskich producentów i eksporterów wieprzowiny

Nasz kraj jest w czołówce krajów Unii Europejskich odpowiedzialnych za produkcję mięsa wieprzowego. Wyprzedzają nas Niemcy, Francja, Hiszpania, Dania oraz Holandia. Importerami mięsa z Unii Europejskiej są m.in. Japonia, Stany Zjednoczone oraz Australia. Z kolei polskie mięso, wysyłane jest głównie do innych krajów europejskich.

Polska zajmuje także wysokie miejsce wśród największych, unijnych eksporterów wieprzowiny, wyprzedzając takie kraje jak Wielka Brytania, Włochy oraz Irlandię. Nasze mięso jest cenione za jakość oraz walory smakowe. Jako producent uszu wieprzowych, eksportujemy swoje produkty zarówno do krajów europejskich, jak i azjatyckich.

Najwięcej wieprzowiny produkuje się w Chinach

Chiny są światowym liderem jeśli chodzi o produkcję wieprzowiny. Ich udział w rynku, w 2022 roku, wyniósł prawie 50 %, co przekłada się na ponad 50 milionów ton. Dalszy wzrost produkcji tego mięsa w Chinach wiąże się z coraz dynamiczniejszych przekształcaniem mniejszych i większych gospodarstw rolnych w wielotysięczne fermy.

Podium największych producentów wieprzowiny zamykają Stany Zjednoczone. W wielu rankingach warto zwrócić uwagę na państwa Ameryki Południowej, m.in. Meksyk oraz Brazylię. W tych krajach wieprzowina, obok drobiu, staje się jednym z najchętniej wybieranych rodzajów mięs, co jest związane z jej korzystną ceną na rynkach światowych.