Blog

surowe mięso wieprzowe

Zapotrzebowanie na wieprzowinę – rośnie, czy maleje?

W kontekście mięsa wieprzowego istnieją różne czynniki wpływające na jego popyt. Czy zapotrzebowanie na wieprzowinę rośnie, czy może maleje? Jakie są trendy na rynku i co warto o nich wiedzieć? 

Czytaj więcej

głowizna wieprzowa

Czym jest głowizna wieprzowa?

Chociaż może wydawać się nietypowa, głowizna wieprzowa ma wiele do zaoferowania zarówno pod względem smaku, jak i możliwości kulinarnej kreatywności. Czy warto bliżej poznać tę część mięsa, aby odkryć jej potencjał?

Czytaj więcej

Pani daje psu smaczka

Jakie kąski wieprzowe są najsmaczniejsze?

Kąski wieprzowe to doskonały sposób na zapewnienie swojemu psu pysznego i pożywnego przysmaku. Są one nie tylko smaczne, ale także dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, które pomagają utrzymać psa w zdrowiu. W tym artykule wyjaśnimy dlaczego warto podawać psom kąski wieprzowe oraz jakie są różne rodzaje wieprzowych przysmaków.

Czytaj więcej

surowe mięso wieprzowe

Produkcja i eksport wieprzowiny w Europie i na świecie

Wieprzowina jest jednym z najchętniej spożywanych rodzajów mięsa przez Polaków. Wśród najpopularniejszych dań polskiej kuchni znajdują się m.in. kotlet schabowy, karkówka oraz golonka. Na polskich stołach z powodzeniem goszczą także podroby, takie jak ozorki wieprzowe lub móżdżki. Wyjaśniamy, które kraje produkują i eksportują najwięcej wieprzowiny.

Czytaj więcej

mięso mielone

Mięso mielone – jaki stopień zmielenia do jakiej potrawy?

Wśród produktów najczęściej goszczących na polskich stołach z pewnością możemy wymienić mięso. Na szczególną uwagę zasługuje mięso mielone, które świetnie się sprawdzi do wielu potraw. Jednak wybierając odpowiednie u eksportera mięsa mielonego, trzeba zwrócić uwagę na jego poziom zmielenia. Powinien być bowiem różny w zależności od tego, do jakich dań będzie wykorzystane. Jak to wygląda w praktyce?

Czytaj więcej

mięso mielone

Jak uzyskać idealne mięso mielone?

Mięso jest jednym z podstawowych elementów diety wielu z nas. W sklepach dostępnych jest wiele produktów. Dużym zainteresowaniem cieszy się przede wszystkim mięso mielone, które ma wiele zastosowań – nadaje się na kotlety, pulpety czy kiełbasy, a do tego można z niego przygotować wiele dań z makaronem oraz popularne gołąbki. Jak poprawnie zmielić mięso mielone, aby nadawało się do każdej z tych potraw?

Czytaj więcej

Mięso wieprzowe

3 wyznaczniki wysokiej jakości wieprzowiny

Wieprzowina jest mięsem bardzo popularnym i chętnie jedzonym przez Polaków. Warto wiedzieć, na co zwracać uwagę podczas zakupów, by kupić produkt odpowiedniej jakości. Dzięki tej wiedzy nie będzie trzeba kierować się ceną, bo nie zawsze to, co drogie musi być dobrej jakości, a to, co tańsze złej. Ważne są takie kwestie jak np. odpowiednie przechowywanie mięsa.

Czytaj więcej

Podroby wieporzowe

Czy spożywanie podrobów wieprzowych jest zdrowe?

Podroby są jadalnymi częściami ciał zwierząt. Przykładowymi podrobami są nogi, ozory, żołądki, nerki, płuca, mózgi, jelita, grasica czy wątroba. Najchętniej jedzonymi podrobami są żołądki i wątróbka. Poszczególnie części mają inny smak w zależności od gatunku zwierzęcia. Z tego powodu mają również różne zastosowanie w kuchni.

Czytaj więcej